Three Swords Coaching

Wat is een mannencirkel?

01/11/2023
admin
2 comment

Een mannencirkel is een bijeenkomst van mannen waarbij openlijk wordt gesproken over gevoelens, de uitdagingen of welke belangrijke zaken gaande zijn je je leven. De cirkelvorm staat voor gelijkheid en broederschap. Er is misschien iemand die de cirkel faciliteert, maar iedereen is gelijkwaardig en de facilitator deelt ook, net als de rest van de groep.

Wanneer een man voelt dat hij iets wil delen, grijpt hij de praatstok en begint te spreken, simpelweg de woorden delend die op dat moment naar boven komen. De andere mannen zijn aanwezig en luisteren aandachtig.

In een mannencirkel kan het gesprek gaan over diverse aspecten van het leven, zoals relaties, werk, familie, opvoeding, en de gemoedstoestand in de groep. Spanning, angst, schaamte of kracht – alles kan en mag worden gedeeld.

Na het delen, volgt vaak een bevestiging, zoals “aho,” of een seintje om aan te geven dat het deelproces is afgerond. Andere mannen beantwoorden dit signaal om te laten weten dat ze hebben geluisterd.

Soms is er ruimte voor andere mannen om kort te reageren of verduidelijkende vragen te stellen, afhankelijk of de deler dat wil en van de specifieke afspraken in de mannencirkel. Daarna is het de beurt aan de volgende persoon die de behoefte voelt om te delen, en dit gaat door totdat alle aanwezigen de kans hebben gehad om de praatstok te nemen en te spreken. Dit vormt de kern van wat een mannencirkel inhoudt.

“Elke mannencirkel heeft zijn eigen unieke dynamiek en benadering. “

Er zijn zowel gesloten mannencirkels met een vaste groep als open mannencirkels die voor iedereen toegankelijk zijn. Sommige worden geleid door één of meerdere personen, terwijl andere door de hele groep worden georganiseerd. Sommige vragen een vergoeding andere cirkels zijn gratis. Sommige hebben een vaste locatie bij andere schuift de locatie telkens door naar bij een andere man thuis.  Vaak komen mannencirkels eens in de maand bij elkaar, maar soms ook vaker of minder vaak

Wat is een mannencirkel in ieder geval niet?

 • Geen workshop/training
 • Geen retreat
 • Geen eenmalige bijeenkomst
 • Geen avond van bierdrinken en slappe verhalen
 • Geen haantjesgedrag, ego, stoer doen, doen alsof je iemand anders bent dat je werkelijk bent
 • Geen bijeenkomst om elkaar of anderen buiten de groep af te breken

Wat brengt een mannencirkel mij?

“Mensen denken beter door te praten”

Een van de grote waardes van het praten met een psycholoog of coach is dat je gaat uitspreken wat je dwars zit. Vaak door het alleen al uitspreken van je uitdagingen kunnen er oplossingen tot je komen, waardoor degene tegenover je zit jou al heel erg help door alleen te luisteren.

Waar vrouwen vaak met elkaar hebben over hun uitdagingen doen wij dat als mannen over het algemeen een stuk minder. We willen onze omgeving er niet mee belasten of denken dat we alles zelf moeten oplossen. Als je hierin herkent is een mannencirkel juist voor jou heel erg waardevol omdat dit alle ruimte en veiligheid biedt om dit soort onderwerpen te bespreken.

“Mannencirkels geven mij veel herkenning en rust”

Een van de vele belangrijke lessen die ik persoonlijk geleerd heb uit mannencirkels, is dat mijn persoonlijke uitdagingen helemaal niet zo persoonlijk zijn. Ik dacht dat ik de enige was die daar last van had, terwijl ook anderen hetzelfde hebben meegemaakt en misschien zelfs al voorbij zijn. Daardoor heb ik veel schaamte kunnen loslaten en er ook over kunnen praten, wat de eerste stap is naar een oplossing.  – Christopher Mook

Waar vind ik een mannencirkel om bij aan te sluiten?

Op facebook: Mannencirkels in NL https://www.facebook.com/groups/1020671019246974

Op LinkedIn: Mannencirkels in NL https://www.linkedin.com/groups/12901149/

Of deze website: https://men.circles.info/

“Three Swords Coaching: Mannendeelcirkels met kampvuur”

Zelf organiseer ik mannencirkels met een kampvuur bij mij in de achtertuin in Gein, Amsterdam Zuid-Oost. Hier vraag ik een kleine vergoeding. Deze post ik ook in de bovenstaande groepen en je kan ze ook op mijn website vinden https://threeswordscoaching.com/evenementen/

Hoe start ik mijn eigen mannencirkel?

Gewoon door te doen! Heb het erover met je vrienden, buren, sportgenoten, collega’s. Vraag wat ze ervan vinden en of ze interesse hebben in een starten van een cirkel.

Je bent ook vrij om (helemaal gratis) een oproep te doen in de sociale media groepen of website genoemd hierboven.

Ik kan je ook van harte aan te raden om het boekje “tools voor mannencirkels” gratis te downloaden. Dat kan op de website van Mannenhart https://mannenhart.nu/  in het menu naar activiteiten en vervolgens zie je staan “tools voor mannencirkels”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Frans niessen schreef:

  Hallo Christopher.
  Prima uitleg,wat ik opvallend vond in de mannencirkel die ik heb bijgewoond was: dat je ook de praatstok kon nemen als je geen woorden had,dan had je toch de aandacht van je medebroeders.

 2. Marco Sporck schreef:

  Beste Christopher,
  Jou uitleg over wat een Mannencirkel wel en vooral niet is lijkt mij zeer duidelijk en overzichtelijk. Dit lijkt mij voor iedereen te begrijpen. Van wat ik over Mannencirkels in de afgelopen 4 meetings van de Sacred Brotherhood Training heb geleerd, heb ik geen toevoegingen. Enkel een paar grammaticale/zinsopbouw aanpassingen, maar dat is muggenzifterij 😉
  Love and peace broeder!

 1. Frans niessen schreef:

  Hallo Christopher.
  Prima uitleg,wat ik opvallend vond in de mannencirkel die ik heb bijgewoond was: dat je ook de praatstok kon nemen als je geen woorden had,dan had je toch de aandacht van je medebroeders.

 2. Marco Sporck schreef:

  Beste Christopher,
  Jou uitleg over wat een Mannencirkel wel en vooral niet is lijkt mij zeer duidelijk en overzichtelijk. Dit lijkt mij voor iedereen te begrijpen. Van wat ik over Mannencirkels in de afgelopen 4 meetings van de Sacred Brotherhood Training heb geleerd, heb ik geen toevoegingen. Enkel een paar grammaticale/zinsopbouw aanpassingen, maar dat is muggenzifterij 😉
  Love and peace broeder!

 1. Frans niessen schreef:

  Hallo Christopher.
  Prima uitleg,wat ik opvallend vond in de mannencirkel die ik heb bijgewoond was: dat je ook de praatstok kon nemen als je geen woorden had,dan had je toch de aandacht van je medebroeders.

 2. Marco Sporck schreef:

  Beste Christopher,
  Jou uitleg over wat een Mannencirkel wel en vooral niet is lijkt mij zeer duidelijk en overzichtelijk. Dit lijkt mij voor iedereen te begrijpen. Van wat ik over Mannencirkels in de afgelopen 4 meetings van de Sacred Brotherhood Training heb geleerd, heb ik geen toevoegingen. Enkel een paar grammaticale/zinsopbouw aanpassingen, maar dat is muggenzifterij 😉
  Love and peace broeder!

Contact
Heb je vragen of wil je een sessie boeken? Neem dan contact met me op.

threeswordscoaching@gmail.com
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van mijn coaching en schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief.
©2024 Three swords coaching